Logo

Korfvlechten

Korfvlechten is leuk!

Onder begeleiding van  een ervaren imker en korfvlechter leren de deelnemers een eeuwenoude handvaardigheid om o.a bijenkorven te vlechten. De bijenkorf vertegenwoordigt een oude vorm van spiraalvlechtwerk. Deze techniek werd in de middeleeuwen vaak toegepast maar aan de vorm is echter weinig veranderd. Tegenwoordig werken de meeste imkers met een bijenkast, die het voordeel biedt dat de imker de bijen niet meer hoeft te doden om de honing te oogsten. Korven zijn dan wel niet meer zo voor de hand liggend voor een onderkomen voor de bijen, maar een schepkorf kan toch nog wel eens handig zijn. Zeker als het zwermen geen onbekend verschijnsel is. Schepkorven kun je kopen maar je kunt een schepkorf ook zelf maken en wat is nu niet mooier dan een zwerm scheppen in een door jezelf gevlochten schepkorf of kieps.


Tonnie Wielens laat zien wat je allemaal kunt maken middels korfvlechten.

Buntgras

Stro op de akker.

De techniek

Je kunt een (schep)korf vlechten van stro of van buntgras. Dit oude handwerk, het vlechten van korven, wordt ook wel spiraalvlechten genoemd. In deze vlechttechniek wordt immers een bundel stro ononderbroken spiraalsgewijs op elkaar gelegd en met een vlechtband vastgebonden.
Bij dit spiraalvlechtwerk gebruiken we twee soorten materiaal, enerzijds de bundel die samengebonden wordt en anderzijds de vlechtband waarmee we samenbinden. Als bundel wordt gewoonlijk roggestro of buntgras gebruikt en als vlechtband rotanschil of braamspleut.Hieronder een fotoimpressie van de start van deze cursus.

De duur van de cursus

De  cursus duurt 5 avonden  en als ie afgesloten wordt gaat (bijna) iedereen met een prachtige korf naar huis!

 Aanmelden kan via het contact formulier.